Xtra Digital Logo

Wat is Snapchat en hoe kan het uw bedrijf helpen?

In Online marketing op 03-11-2016

Wat is Snapchat


Snapchat is een mobiele app die gelanceerd werd in 2011. De applicatie staat toe aan haar gebruikers om foto’s en video’s naar hun vrienden te verzenden. Na het maken van de foto of video via de app geeft Snapchat de mogelijkheid om deze te bewerken. De mogelijkheden zijn; tekst toevoegen, tekenen op de foto/video en/of één van de vele creatieve filters toepassen. De verzonden foto’s en video’s kunnen voor maximaal 10 seconden bekeken worden, waarna ze voor eeuwig verdwijnen.


Het is ook mogelijk voor gebruikers om iets op hun ‘’Verhaal’’ te plaatsen. Hier blijven foto’s en video’s 24 uur lang beschikbaar voor alle volgers en vrienden om te bekijken. Snapchat is zowel in het downloaden als in het gebruik gratis. De app is eenvoudig te gebruiken en zit solide in elkaar. Zo kunnen bijvoorbeeld de contacten die op het toestel staan met één simpele knop overgezet worden in de app.

Wie zijn de gebruikers van Snapchat?

Snapchat wordt praktisch door iedereen gebruikt in het dagelijks leven, zowel op vlak van plezier als op vlak van business. De app was oorspronkelijk bedoeld voor jongvolwassenen en tieners. Toch toont recente research aan dat de verscheidenheid in demografie elke dag nog steeds aan het toenemen is.

Met rond de 800 miljoen snaps en 200 miljoen actieve gebruikers per dag, is Snapchat één van de snelst groeiende sociale netwerken. Momenteel bestaat 71% van de gebruikers in de VS uit 18-34 jarigen. Deze leeftijdscategorie staat bekend als de “highest spenders”, waardoor de app uitermate geschikt is voor marketing. Snapchat is met haar opmerkelijke groei een vitaal onderdeel van online marketing aan het worden die niet genegeerd kan worden, ook al richt uw bedrijf zich op een andere demografische doelgroep.

Hoe kan uw bedrijf baat hebben van Snapchat?

Het is onmogelijk als business om te groeien zonder marketing. Indien u een tijdsgevoelig aanbod aan uw klanten wilt brengen of een nieuwe manier zoekt om het mobiel onderdeel van uw marketingmix te vergroten, is Snapchat de optimale oplossing. Het is geen geheim dat in de huidige maatschappij het grotendeel van de potentiële consumenten afhankelijk zijn van hun smartphone of tablet voor informatie.

Met het groot aantal adverteerders en het gebrek aan tijd is de consument tegenwoordig kritischer en ongeduldig geworden tijdens het scannen van informatie. De gelimiteerde levensduur van “Snaps” maakt van Snapchat het perfecte medium om snel informatie te verspreiden en om mensen aan te zetten tot actie, bijvoorbeeld door middel van wedstrijden. Het tijdslimiet creëert vooral een spannende en dringende sfeer wat uw klantenrelatie alleen maar ten goede kan komen.

Goede manieren om je business te promoten:

Uw huidige klanten belonen met mobiele kortingsbonnen.
Snapchat staat merken toe om kortingsbonnen en aanbiedingen in een kwestie van seconden over te brengen aan de mobiele klanten. Bonnen zorgen niet alleen voor incentive van de klanten om terug te komen maar zijn ook een manier om de trouwe klanten te belonen.

Het organiseren van wedstrijden om meer volgers te verkrijgen.
Net zoals kortingsbonnen zorgen wedstrijden voor een behoud van klanten. Ook helpen ze nieuwe klantcontacten te genereren. Wedstrijden zijn incentives die uw bedrijf kan gebruiken om loyale volgers te creëren, die op hun beurt het merk aanbevelen aan potentiële klanten via allerlei sociale media.

Goed gebruik maken van de “Mijn Verhaal” feature
De “Mijn Verhaal” feature laat u toe om een combinatie van verscheidene video’s en foto’s te laten zien aan uw volgers om een verhaal te vertellen of om ze up to date te houden over nieuwe ontwikkelingen omtrent uw merk. Bied uw volgers een voorproefje van het merk via de feature, met op het einde een teaser die deze volgers naar andere media van uw bedrijf lokt om de volgers zich zo te laten spreiden over verschillende media.

Het gebruiken van previews voor uw producten
Previews zijn een geweldig medium om spanning rondom een nieuw product te creëren en om klantenloyaliteit op te bouwen voordat het product zelfs nog maar in de rekken ligt. Om hier een maximaal resultaat te bereiken kan u het best werken met verscheidene teasers die blijven duren tot de lancering van het product.

Hoewel Snapchat kortstondig is in gebruik, kunnen er wel screenshots genomen worden van ontvangen Snaps en verhalen van andere gebruikers. Dit biedt opnieuw vele mogelijkheden op marketingvlak.

Doordat Snapchat op korte tijd zo populair is geworden, bood Facebook in 2014 drie miljard dollar aan om het over te nemen. Eén van de medeoprichters weigerde dit aanbod, waardoor het gewoon in de handen bleef van de originele eigenaars.<< Facebook de Nr.1   /   Sociale mediastrategie in 5 stappen? >>